STOP_SEXтинг

Аналіз проблеми небезпеки в інтернеті на прикладі секстингу.

Підлітки у всі часи хотіли мати нових друзів, будувати перші романтичні відносини та пізнавати власну сексуальність. Але ж із розвитком технологій ці дії набувають нових форм, а необережне поводження в інтернеті може нести загрози.

У більшості телефонів підлітків є камера та доступ до інтернету. А це вже половина справи, необхідної для секстингу. Анастасія Дьякова, національний експерт із захисту дітей від насильства Уповноваженого Президента України з прав дитини, підготувала матеріали, які допоможуть виявити та нейтралізувати вплив нової загрози для дитини в мережі – секстинг.

Секстинг – це пересилання особистих інтимних фото/відео/текстів через інтернет та мобільний зв’язок. Для цього можуть використовуватися як соціальні мережі, так і додатки для обміну повідомленнями.

Направду, проблема секстингу актуальна не лише для підлітків, а і для дорослих. Учені навіть досліджують як секстинг впливає на рівень вірності у парі, але ж коли мова йде про дітей, варто враховувати, що наслідки можуть бути іншими, вкрай негативними.

Як дорослим правильно реагувати на секстинг?

Чому підлітки взагалі це роблять та як реагувати батькам, вчителям, коли вони бачать, що дитина робить/надсилає/отримує відверті селфі?

Передусім заспокойтеся. Діти роблять це для того, щоб показати свою довіру у парі, розкрити сексуальність, пофліртувати та повеселитися, щоб отримати увагу та компліменти від отримувача, але ж є і випадки, коли отримувач вимагає такі фото та тисне на дитину. Тому важливо розмовляти з підлітком про контент, яким він ділиться, а також про те як сказати «ні» в ситуаціях небезпечних та неприємних для нього.

До речі, поширення інтимних фото – це незаконно та може бути визнано як виготовлення дитячої порнографії. В Австралії, Великої Британії та США секстинг між неповнолітніми заборонений законом. У такій справі отримують покарання і відправник, і отримувач – це класифікується як виробництво та зберігання дитячої порнографії.

Діти не розуміють, як їхні фото в телефоні може завдати їм шкоди у реальному житті, бо відчувають себе в онлайн більш захищеними та вільними. Діти можуть вважати, що секстинг – це нормально, бо всі ж так роблять.

Однак дослідження показують, що секстинг може негативно вплинути на емоційний стан дитини: спричинити постійну тривогу щодо розповсюдження фото отримувачем, знизити самооцінку та викликати відчуття небезпеки та недовіри до інших людей.

Крім того, на жаль, фото інколи не залишаються лише у отримувача. Підлітки можуть пересилати їх іншим дітям, розмістити у соціальних мережах (що спровокує кібербулінг та булінг у реальному житті), а також у спеціальних групах.

Українські підлітки створюють групи у соціальних мережах, де розміщують інтимні фото своїх колишніх партнерів. Не важко здогадатися про назви таких груп та психологічну травму для дитини. Як наслідок, підліткові може здаватися, що всі навколо бачили його/її оголені фото, що всі сміються через це. Як після такого у дорослому житті будувати довірливі сімейні стосунки? Якщо у ситуацію вчасно не втрутяться дорослі та психологи, то є ризик завдання собі шкоди.

Крім того такий контент може зашкодити, коли підліток стане дорослим та почне шукати роботу – сьогодні перед укладанням трудової угоди, менеджери з найму персоналу завжди гуглять претендента, дивляться його соціальні мережі, інколи контент на сторінці може сказати набагато більше про кандидата, ніж декілька інтерв’ю.

Підлітки часто не розуміють складність всієї ситуації та «шерять» такі фото просто заради розваги та підвищення впевненості у собі. Можливо, компрометуючі фото у мережу викладе не хлопець/дівчина, з яким зустрічається ваша дитина, а друг. Хлопець/дівчина просто похвалиться близькому другу, але ж фото піде далі… Це спровокує серйозні психологічні проблеми та непередбачувані наслідки для життя дитини.

Як попередити та вберегти дітей від секстингу?

Не забороняйте дітям використовувати інтернет чи соціальні мережі – вони все одно знайдуть шлях як це зробити без вашого дозволу, але ж такому разі ваші шанси на захист дитини та попередження ризиків значно зменшаться.

Обговоріть з дитиною види інформації, якою можна чи заборонено ділитися в інтернеті. Розкажіть про оманливу безпеку та конфіденційність в мережі. Інколи здається, що повідомлення залишиться тільки між двома, хто поділився фото, та це не так. Поясніть, що будь-що розміщене в інтернеті вже ніколи не буде секретним чи повністю видаленим.

Наприклад, дитина (чи отримувач фото) може втратити свій телефон/планшет, чи його можуть викрасти, зламати сторінку у соціальних мережах, після чого фото стануть доступні загалу. Злочинці можуть викласти їх, у кращому випадку, на сторінку у соцмережах чи на сайт знайомств, а у гіршому – на сайт з дитячою порнографією. Хоча все може починатися зовсім з забавки та гри.

Розкажіть про приклади з реального життя. Є купа гучних скандалів, пов’язаних з надсиланням інтимних матеріалів, які завдали проблем дорослій людині. Спочатку запитайте дитину, що вона думає про цю ситуацію та чому вона могла статися. Далі запитати, чи відбувається таке в школі/класі підлітка та як він до цього ставиться. Чи знає він, що хтось змушує його друзів надсилати такі фото?

Розкажіть про «тест білборду». Перед тим, як надсилати будь-яке повідомлення необхідно подумати: «Чи готовий/а я побачити це на білборді біля моєї школи? Яке враження це викличе у оточуючих?». Якщо немає готовності побачити таке біля школи, то краще відмовитися від надсилання такого повідомлення.

Що робити, якщо фото вже надіслані?

Надайте підтримку

У вирішенні такої проблеми дитині потрібна ваша підтримка та впевненість у тому, що яку б помилку вона не зробила, ви на її боці, що у вас завжди є час та бажання її вислухати та допомогти. А такі відносини не створюються за один вечір – це те, що будується кожного дня крок за кроком.

Посприяйте довірливій розмові

Якщо ви дізналися, що дитина отримує/надсилає такі повідомлення, то використайте цей момент, щоб обговорити питання сексу, вашого ставлення до проблеми та цінностей. Не потрібно займатися моралізаторством, читати нотації, які діти ніколи не слухають. Це має бути діалог на рівних, а не суцільні заборони та повчання. Такий відвертий діалог може зблизити батьків та дитину.

З’ясуйте, хто отримувач

Необхідно з’ясувати, хто отримувач, та чому дитина надіслала ці фото. Якщо ви знаєте цю людину (наприклад, це може бути такий само підліток), то спробуйте попросити видалити всі подібні фото і не розповідати про це нікому. Інколи цього достатньо. Також, якщо у вас гарні стосунки з батьками підлітка, можно поговорити ситуацію і з ними.

Але ж бувають випадки, коли вирішити ситуацію не вдається так легко, тоді необхідно звернутися до адміністрації сайту (якщо це відбулося у соціальних мережах, наприклад) та попросити видалити ці матеріали. Далі звернутися до кіберполіції або ювенальної превенції. Можна залучити до рішення ситуації адміністрацію школи/класного керівника, а через них і батьків «отримувача» фото.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *